στη κατηγορία

Το πρώτο βιονικό χέρι που «βλέπει» και προσφέρει αίσθηση αφής! (βίντεο)

Βιονικό χέρι, το πρώτο που προσφέρει αίσθηση αφής σε όποιον το φοράει, τοποθετήθηκε δοκιμαστικά πριν από 6 μήνες στην Ιταλίδα Αλμερίνα Μασκαρέλο που είχε χάσει το αριστερό χέρι της σε ατύχημα πριν από περίπου 25 χρόνια. Δημιουργοί του, διεθνής ερευνητική ομάδα από την Ιταλία, Ελβετία και Γερμανία αποτελούμενη από μηχανικούς, νευροχειρουργούς και ειδικούς στα ηλεκτρονικά και τη ρομποτική.

Το νευροπροσθετικό χέρι, που παρουσιάστηκε τη Ρώμη, «βλέπει» και πιάνει αυτόματα αντικείμενα καθώς διαθέτει εξαιρετικά ευαίσθητους αισθητήρες.

«Χάρη στο τεχνητό χέρι είναι σαν να επέστρεψε το χέρι μου» δήλωσε η Ιταλίδα, υπογραμμίζοντας πως ακόμα και με κλειστά μάτια μπορεί να νιώσει εάν πιάνει κάτι μαλακό ή σκληρό. «Πρόκειται για ένα αυθόρμητο αίσθημα, σαν να προέρχεται από το πραγματικό χέρι μου. Μπορώ έτσι να κάνω πράγματα που προηγουμένως ήταν δύσκολο, όπως να ντυθώ ή να βάλω τα παπούτσια μου», εξήγησε.

Η Μασκαρέλο «δοκίμασε» το χέρι όλο αυτό το διάστημα προκειμένου να καταγραφεί η εμπειρία της αλλά τώρα θα πρέπει να ζήσει χωρίς αυτό καθώς αποτελεί το πρωτότυπο και πρέπει να βελτιωθεί περαιτέρω, ώστε να βγει στην αγορά κάποια στιγμή.

«Όλο και περισσότερο κινούμαστε προς την κατεύθυνση των ταινιών επιστημονικής φαντασίας όπως το βιονικό χέρι του Λιούκ Σκαϊγουόκερ στον Πόλεμο των Άστρων, δηλαδή ένα πλήρως ελεγχόμενο, απολύτως φυσικό προσθετικό χέρι με αισθήσεις, ταυτόσημο με το ανθρώπινο χέρι», δήλωσε ο καθηγητής νευρομηχανικής Σιλβέστρο Μικέρα της Ελβετικής Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής (EFPL) της Λοζάνης.

Το βιονικό χέρι είχε παρουσιασθεί για πρώτη φορά το 2014, αλλά τότε ήταν ακόμη συνδεδεμένο με υπολογιστή και άλλο ογκώδη εξοπλισμό, πράγμα που το καθιστούσε αδύνατο να χρησιμοποιηθεί εκτός εργαστηρίου. Οι ερευνητές εκτιμούν πως ένα ρομποτικό χέρι ανώτερο από το ανθρώπινο απέχει πολύ ακόμη στο μέλλον, αλλά τελικά μπορεί να γίνει πραγματικότητα.

Πηγή: pontos-news

Σας άρεσε; Ψηφίστε το!

25 Μου αρέσει
Μου αρέσει Δεν μου αρέσει

Total votes: 0

Μου αρέσει: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Δεν μου αρέσει: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Κάντε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *